Budai Pálinkaház

Rólunk

Őseink szeretete, napjaink technológiája

Üzemi

Technológia

Európai szinten is egyedülálló, kíméletes, környezetbarát, egyedi, kizárólag (réz- és) kézműves technológiával készített pálinkafőző rendszerrel rendelkezünk.

De hogy történik a varázslat?

Mind ismerjük a “régi típusú” főzési technológiát. A Budai Pálinkaháznál ennél jóval több törődéssel és odafigyeléssel készítjük termékeinket. 

– Az alapanyagok, illetve késztermékek minőségellenőrzésen mennek keresztül, mely után a gyümölcs feldolgozó gépsorra kerül, ahol mosás válogatás történik. A csonthéjas gyümölcsök magozó passzírozó gépbe, az almás termésű gyümölcsök darálóba, a bogyós gyümölcsok pedig bogyózóba kerülnek.

– Az elkészült gyümölcspép erjesztő tartályokba kerül, ahol az irányított erjesztési folyamat megvalósul. A gyümölcscukrok alkohollá válásához biztosítjuk az ideális hőmérsékletet, valamint az elegy pH-értékét szigorú határok között tartjuk. Mielőtt az alapanyag főző üstökbe kerül ellenőrizzük a szabad cukor tartalmat. Amennyiben megfelelő értéket kapunk az alapanyag előmelegítő tartályokba kerül, onnan pedig a főző üstbe ahol megkezdődik a lepárlás.

– A főzés során az üst vízterében lévő folyadékszintet, hőmérsékletet, nyomást folyamatosan ellenőrizzük. A szeszpára csövek vezetik a gyümölcsre jellemző illat-és aromaanyagokban gazdag alkohol párákat az alszesz hűtőberendezés felé. A hűtőre vezetett szeszpárák itt hirtelen lehűlnek, így kialakul a lecsapódás. Az így keletkezett féltermék ezután további szűrésen megy keresztül, mely során eltávolítjuk a főzés alatt keletkezett olajokat.

– A szűrésen átesett félkész termék finomító üstbe kerül, majd újabb párologtatás és hűtés következik, illetve a kész terméket eltávolítjuk az elő – és utópárlattól, megszabadítva azt az íz- és aroma rontó káros anyagoktól.

“Röviden” így keletkezik a gyümölcsre jellemző kellemes illatú, ízű és aromájú pálinka.

De miért környezetbarát?

Az egyes helyeken keletkező kondenzvizet tartályban gyűjtjük és visszavezetjük a kazán tápvíz tartályába. A berendezésről származó hulladékhő technológiai elosztásával melegítjük az épületet, alkalmazzuk a fölösleges melegvizet a gyümölcsmosásra, előmelegítésre, és ahol szükséges melegvíz igény vagy a tárolás palackozás területén. A melegvíz tárolására hőszigetelt puffer tartály szolgál, valamint épületünk az áramellátás nagy részét is napelemes rendszerrel biztosítja.

Galéria

Mestereink tudását európai szinten egyedülálló technológiánkkal ötvözve a Budai Pálinkák  a legmagasabb minőséget képviselik a hazai portfólióban. Hisszük, hogy egy jó ötlet kevés a megfelelő igyekezet nélkül. Így rengeteg munkát és anyagi erőforrást sem sajnálva olyan rendszert alakítottunk ki, melyre bárhol a világon büszkék lehetnénk.

Üzemünk

Pálinkaházunk eredeti épülete egy sokéves, teljes mértékben korszerűtlen pálinkafőző volt. Rengeteg tervezéssel, illetve hosszas és gondos kivitelezői munkával a mai kornak mind technikailag, mind szépészetileg megfelelő helyet teremtettünk; mely képviselni tudja a termékeinkhez tartozó minőséget.

Várjuk szeretettel

Elérhetőségünk

info@budaipalinkahaz.com

3446 Tiszadorogma
Zrínyi út 3.

Baráti hangulat

Pálinkaházunk kisebb céges rendezvények, csapatépítők kiváló helyszíne.

Nyitvatartás

H-P: 9:00 – 18:00
Sz: 9:00 – 13:00
Vas.: Zárva